نئوطالبان؛ تحلیلی بر شرایط افغانستان
نئوطالبان؛ تحلیلی بر شرایط افغانستان
دکتر سید صادق آقازاده، تحلیل‌گر مسائل سیاسی در یادداشتی با عنوان نئوطالبان؛ تحلیلی بر شرایط افغانستان به حوادث اخیر در این کشور واکنش نشان دادند.

به گزارش تیتر گیلان دکتر سید صادق آقازاده، تحلیل‌گر مسائل سیاسی در یادداشتی با عنوان نئوطالبان؛ تحلیلی بر شرایط افغانستان به حوادث اخیر در این کشور واکنش نشان دادند.

متن یادداشت به شرح ذیل می باشد:

شاید در لحظه نگارش این متن آخرین حلقه حیاتی افغانستان یعنی کابل پس از دومینوی اشغال سایر نقاط و ولایات، در حال سقوط به دست گروه طالبان باشد.

اتفاقی که پیش از این گروه امارت اسلامی در ۲۶ سپتامبر ۱۹۹۶ یک بار تجربه اش را به جهان مخابره نمود. بی شک نگاه ایدئولوژیک سنت گرا و برگرفته از برداشت های بنیادگرایانه ی به اصطلاح اسلامی طالبان، نتیجه ای جز خروجی خشونت آمیز و به دور از انسانیت به ارمغان نخواهد آورد.

امری که پاشنه آشیل برخی کشور های منطقه آسیانه ی میانه و غرب آسیا و یا حتی در مقیاسی وسیع تر است.از سویی تجربه‌ی تلخ طالبانیسم دهه ی ۹۰ میلادی با حجم انبوهی از جنایات و صدمات و از سوی دیگر وجود عنصر جدیدی به نام “رسانه” آنهم با ابزارهای نوین منجر به آن شد تا به زعم بسیاری از کارشناسان جهان با پدیده ای جدید به نام “نئوطالبانیسم” مواجه گردد.

طالبان کنونی از ابزارهای رسانه که زمانی آنها را نفی میکرد بهره می جوید، رسما اعلام می نماید مخالف تحصیل دانش آموزان دختر نیست،رسما اعلام مینماید مخالف اشتغال زنان نیست، برخی اتفاقات را محکوم و اشتباهات شخصی نیروهای خود میخواند و بدنبال محاکمه ی افراد خاطی است،طالبان بواسطه نگرش جهاد نکاح از سوی داعش به مبارزه با آنان در ولایت های ننگرهار، فراه، جوزجان و غور بر می خیزد و… !

این تنها بخش کوچکی از خطوط قرمز طالبان سنتی دهه‌ی ۹۰ میلادی است که اکنون جای خود را به نگرشی نوین داده است.

بی شک در اتفاقات اخیر نمیتوان تصور نمود که این تفکر در افغانستان بدون پشتوانه ی اجتماعی- فرهنگی در حال پیشروی است و سهمی برای رشد مجدد آن قائل نشد.

شاید ایالات متحده آمریکا تصور نمیکرد پس از انعقاد پیمان صلح در سپتامبر ۲۰۲۰ با طالبان در دوحه قطر، تنها ظرف چند ماه ناگزیر به خروج فضاحت بار نیروهای خود از آن کشور شود. و اکنون بر سر دو راهی حضور مجدد و یا ترک دائمی نیروهای خود، پاسخگوی افکار عمومی جهان باشد.

با این همه به نظر می‌رسد در صورت استقرار طالبان به عنوان حاکمیت جدید در افغانستان چالش‌های بسیاری همچون ارتباط با همسایگان، مراودات اقتصادی،تعارضات فرهنگی و قومیتی، فشارهای خارجی، مخالفان داخلی و… از جمله عواملی باشند که با تصور اجرای اندیشه های بدیع نئوطالبانیسم و تنزل از مواضع قدیم موانع بسیاری را پیش روی این جریان قرار خواهند داد.

“سید صادق آقازاده”
دکترای روابط بین الملل

انتهای پیام/